سوال: آرملات چیست ؟
پاسخ: آرملات یك لایه ۱ تا ۲ سانتیمتری از نوعی بتن پر مقاومت است كه مقاومت خوبی در برابر سایش دارد. اجرای آرملات بر روی چه بستری صورت می گیرد ؟ بر روی بتن تازه. اگر بستر كار بتن قدیمی باشد لازم است ابتدا یك لایه میانی از بتن به ضخامت حداقل ۸ سانتیمتر روی بتن قدیمی ریخته شود. اجرای آرملات بر روی بتن تازه چه زمانی انجام می شود ؟ پس از گیرش اولیه و قبل از گیرش نهایی ـ چنانچه عمر بتن از ۱۲ ساعت بگذرد به آن بتن قدیمی اطلاق می شود. آیا اجرای آرملات بر روی بستر بتن قدیمی ممكن است ؟ اگرچه با استفاده از چسب‌های مخصوص ممكن است ولی توصیه نمی شود. ضخامت لایه میانی بتن تازه بین آرملات و بتن قدیمی حداقل چقدر است ؟ حداقل ۸سانتیمتر
سوال: دلایل و عوامل موثر در افت بتن⁣ چیست؟
پاسخ: میزان مصالح سنگی به کار رفته در ساخت بتن: هر چه مصالح سنگی بکار رفته در بتن بیشتر باشد، میزان افت کمتر است. (بتن توپر افت کمتری دارد). ⁣نوع مصالح سنگی: هرچه در ساخت بتن از مصالح سنگی مرغوبتری استفاده شود، افت کمتری اتفاق می افتد. آزمایش نشان داده که افت یک نمونه بتن که از ماسه سنگ تهیه شده ۳ برابر افت نمونه مشابه که از کوارتز تهیه شده است، می باشد. ⁣نسبت آب به سیمان : واضح است که هر چه نسبت آب به سیمان کمتر باشد، مقدار افت کمتر است. ⁣رطوبت محیط: آزمایش نشان داده که هر چه رطوبت محیط (بخصوص در روزهای اول) بیشتر باشد، افت کمتر است. (بتن هایی که در مناطق خشک هستند افت بیشتری دارند و بالعکس بتن هایی که در مناطق مرطوب مثلا درکنار دریا هستند، دارای افت کمتری می باشند) لذا نتیجه می شود که مراقبت خوب از بتن، کمک قابل توجهی به پدیده افت در بتن تازه می کند.
سوال: دمای بتن چقدر باید باشد؟
پاسخ: بر اساس بند ۹-۸-۲-۴ صفحه۷۴ مبحث نهم دمای مخلوط بتن نباید بیشتر از ۳۲ درجه سلسیوس برای بتن معمولی و ۱۵ درجه سلسیوس برای بتن حجیم باشد.
سوال: سنجش اسلامپ بتن به چه نحوی است؟
پاسخ: (به انگلیسی: Concrete slump test) آزمایشی است که در آن مقدار روان بودن بتن (شل بودن یا سفت بودن آن) تعیین می‌شود. این سنجش از سری سنجش‌های بتن تر (در مقابل سنجش بتن خشک) می‌باشد. این آزمایش معمولا با نام‌های مخروط بتن و یاروانی اولیه بتن شناخته می‌شود. وسایل مورد نیاز جهت انجام آزمایش، یک سینی فلزی به ابعاد ۴۰×۴۰ و یا ۵۰×۵۰ سانتی‌متر، یک مخروط فلزی به ارتفاع ۳۰ سانتی‌متر که قطر بالای آن ۱۰ سانتی‌متر بوده و دارای دو دستگیره در دو طرف است، میله‌ای به طول تقریبی ۳۵ سانتی‌متر که در یک سر آن خط‌ کشی به عرض ۵ سانتی‌متر قرار دارد، به طوری که پس از قرار گرفتن این میله در محل خود بر روی سینی، ارتفاع مابین سینی تا زیر خط‌ کش ۳۰ سانتی‌متر یعنی برابر ارتفاع مخروط باشد، یک عدد میلگرد ساده به طول ۴۰ الی ۵۰ سانتی‌متر که برای متراکم کردن بتن داخل مخروط به کار می‌رود، و وسیله‌ای برای اندازه‌گیری طول.
سوال: بتن سبزچیست؟
پاسخ: بتن خود مخرب محیط زیست نمیباشد، اما کاهش سنگدانه هاي طبیعی، تولید CO2در طول پروسه تولید سیمان پرتلند، مصرف بالاي آب، مصرف بالاي انرژي و مشکلات محیطی و اکولوژیکی ناشی از حجم بالاي بتن تخریب شده، از مشکلات ناشی ازاستفاده آن است. هزینه انباشت بتن تخریب شده، شامل هزینه زمین، هزینه انسانی، آب و حمل و نقل، بسیار بالاست و با افزایش روزافزون این ماده طی چند سال آتی زمینی براي دفن ماده باقی نخواهدماند. براي حل این معضل از اواخر دهه ۹۰در کشورهاي مختلف به جاي بتن هاي معمولی شروع به تولید" بتن سبز" کردند. بتن سبز، بتنی است که در آن از مواد دورریز یا محصولات فرعی کارخانجات استفاده شده است.
سوال: انتقال بتن با نوار نقاله یا تسمه نقاله به چه صورت است؟
پاسخ: ◀️ برای حمل بتن به صورت افقی و نیز به ترازهای بالاتر و پایینتر به کار می رود. ◀️ به منظور جلوگیری از جداشدگی اجزا، لازم است که ارتفاع ریزش در محل تخلیه از یک تسمه به تسمه دیگر یا از تسمه به داخل قالب بلند نباشد یا از شوت سقوطی استفاده شود. ◀️هزینه نصب و راه اندازی معمولا بالا است و زمان بیشتری نیاز دارد. ◀️ به جای نسبتا زیاد و بدون مانع نیاز دارد. ◀️ برای پروژه های با شعاع گسترده ، با زمان اجرای طولانی و با احجام کار زیاد مناسب تر است. ◀️ می توان حجم زیادی از بتن را در زمان کوتاه منتقل کرد. ◀️ طول تسمه، سرعت رفت و برگشت و انحراف مسیر قابل تنظیم است. ◀️ حداکثر شیب مجاز در سربالایی یک بیست و چهارم و در سرپایینی یک دوازدهم است. ◀️ استفاده از تسمه نقاله برای بالا بردن بتن به ارتفاع بیش از ۱۰ متر مناسب نیست.
سوال: بتن خود متراکم چیست؟
پاسخ: ۱. بتنی با روانی بسیار بالا که ابر روان کننده ها روانی آن را تامین می کنند.( افزودن آب باعث تولید بتن خودمتراکم نمی شود) ۲. این بتن به واسطه روانی بالا، خاصیت پر کنندگی بالا و مقاومت در برابر جداشدگی بدون نیاز به ویبره تمام قسمت های قالب و بین میلگرد ها را پر می کند. در ارائه طرح اختلاط این بتن به چه نکاتی باید توجه کرد؟ ۱. استفاده از حداقل آب ممکن و تامین روانی مطلوب به وسیله ابر روان کننده ها. ۲. استفاده از افزودنی های فعال مانند میکروسیلیس و افزودنی های غیرفعال مانند پودر سنگ برای ایجاد خاصیت پرکنندگی و قوام در بتن ۳ کاهش ماکزیمم سایز سنگدانه ها( از شن بادامی حدالامکان استفاده نشود). موارد کاربرد بتن خود متراکم: ۱. مقاطع سازه ای با آرماتورگذاری های فشرده. ۲. المان های معماری و نما که سطح تمام شده زیبایی در آن مد نظر باشد. ۳. المان هایی که امکان ویبره آن ها به سادگی ممکن نیست. نکات حائز اهمیت در تولید بتن خودمتراکم: ۱. تولید بتن با اسلامپ بسیار پایین( زیاد بودن مقدار آب باعث رخداد پدیده آب انداختگی می شود) ۲. استفاده از میکروسیلیس جهت ایجاد خاصیت پرکنندگی در بتن ۳ استفاده از پودرسنگ یا ماسه با ریزدانه بالا جهت ایجاد قوام مناسب در بتن ۴. استفاده از درصد مناسب ابر روان کننده
سوال: الزامات قالب بندی چیست؟
پاسخ: ۱. تميز بودن و عدم انحنا در قالب، درزبندی مناسب جهت جلوگيری خروج شيره بتن ، اغشته نمودن قالب (روغن کاری) قبل از بکارگيری جهت عدم چسبندگي بتن به قالب (تمهيدات لازم جهت جلوگيری از آلودگي آرماتور سفره تحتانی با روغن) ۲.استفاده از فاصله نگهدار اسپيسر ( در قالبهای کوچک حداقل دو عدد اسپيسر استفاده شود) ۳. استفاده از دوربين تراز ياب ترجيحا ليزری جهت علامت گذاری پايه ها (شمع ) برای کنترل و ايجاد خيز منفی مطابق طرح ۴. استفاده از پايه اطمينان در فواصل مشخص طبق نقشه و حداقل در فواصل ۰.۲۵ دهانه از ستونها و يا ديوارها (حداکثر فاصله پايه های اطمينان ۳ متر ميباشد) ۵. توجه به زمانهای پايه برداری (دکفراژ ) که در برگه چک ليست زمان و ترتيب دکفراژ توسط مهندس ناظر شرکت اعلام خواهد شد (در هر حال از برداشتن پايه های اطمينان تا قبل از بتن ريزی دو سقف فوقاني خودداری شود) و حداقل زمان برداشتن پايه اطمينان رسيدن بتن به مقاومت ۲۸ روزه طراحی میباشد ۶. قالب برداری در کنسول ها به تدريج از لبه آزاد به سمت تکيه گاه صورت ميگيرد. قالب برداری در دهانه بين دو تکيه گاه از وسط به سمت تکيه گاهها صورت ميگيرد . ۷.در هنگاميکه دهانه در دو مرحله بتن ريزی مي شود تا ريختن قسمت بعدی دهانه پايه ها جهت تامين نيروی ثقلي دال بايد زير دال حفظ گردد.
سوال: از روان کننده برای چه مواردی می توان استفاده نمود؟
پاسخ: ✔️ بهبود خواص مخلوط های شن ✔️ ساخت بتن با ماله آهنی ✔️ بتن ریزی قطعات با تراکم زیاد آرماتور ✔️ پمپاژ و بتن ریزی با لوله ✔️ افزایش نسبت آب به سیمان یا افزایش میزان سنگدانه های گرد گوشه و صیقلی باعث کاهش مقاومت نهایی بتن میشود
سوال: چه نکاتی باید در پمپاژبتن مد نظر قرار گیرد؟
پاسخ: ۱.خط لوله می باید در پایان هر عملیات تمیز شود. ۲.وجود پیچ و خم در مسیر لوله ها تاثیر بسیار زیادی بر روی حداکثر مسافت قابل پمپاژ دارد. ۳.قبل از شروع تلمبه کردن بتن، برای لغزنده کردن جدار لوله و تسهیل تلمبه بتن، مقداری ملات ماسه و سیمان تلمبه شود. ۴.تلمبه کردن بتن هم به بالا و هم به پایین امکان پذیر است. ۵.در صورت پمپاژ بتن به ارتفاع پایین تر، امکان جداشدگی اجزای بتن وجود دارد.در این صورت چند متر آخر لوله را با شیب رو به بالا قرار می دهند. ۶.در صورت عبور لوله از بالای یک مانع و پایین آمدن مجدد آن به منظور جلوگیری از جمع شدن هوا، باید در این قسمت یک دریچه تخلیه هوا گذاشته شود. ۷.حداکثر اندازه سنگدانه ها در بتن مصرفی در تلمبه ها: ⬅️در سنگدانه های گرد گوشه: ۰.۴۰ برابر قطر لوله پمپاژ ⬅️در سنگدانه های تیز گوشه : ۰.۳۳ برابر قطر لوله پمپاژ ۸.امکان جابه جایی بتن تا ۷۵۰ متر افقی و ۳۰۰ متر ارتفاع
سوال: آیاساخت شالوده شیبدارمجاز است؟
پاسخ: ساخت شالوده شیبدار به هیچ وجه مجاز نیست، در زمین های شیبدار چنانچه ساخت شالوده ساختمان در یک تراز ممکن نباشد باید از شالوده پلکانی استفاده شود.
سوال: بتن‌ریزی در مناطق با آب و هوای سرد چگونه صورت می گیرد؟
پاسخ: اگر دمای بتن تازه ۱۲ درجه سانتی‌ گراد (۵۵ درجه فارنهایت) و بیشتر است و یا دمای محیط محل بتن ریزی ۱۲ درجه‌ی سانتی گراد و بیشتر است، بتن دچار مشکلی نخواهد شد. بهترین دما برای گیرش و کیورینگ بتن ۲۱ درجه‌ی سانتی گراد (۷۰ درجه فارنهایت) می‌باشد و معمولاً حدود شش ساعت طول می‌کشد. اما اگر دمای هوا و دمای بتن کم‌تر از این مقادیر ذکر شده باشد، گیرش بتن کند می‌شود و تا ۱۴ ساعت هم می‌رسد؛ که این موضوع می‌تواند مشکلات مختلفی را برای بتن پدید آورد. اصلی‌ترین و بهترین راه برای مقابله با مشکلاتی که دمای پایین برای بتن به وجود می‌آورد، این است که بتن را گرم کرده و آن را گرم نگاه داریم. با استفاده از مواد و افزودنی‌های مخصوص یا سیمان ویژه، می‌توان دمای داخلی بتن را افزایش داد. همچنین افزودنی‌های تندگیرکننده نیز دمای بتن را بالا می‌برند. هم چنین می‌توان محیط را به وسیله چادر سرپوشیده کرد یا با استفاده از پتوهای مخصوص، بتن را گرم نگه داشت. خیلی مهم و اساسی است که در بتن‌ریزی در مناطق سرد، از افزودنی‌های هوازا برای بتن استفاده شود. پیش از بتن‌ریزی نیز باید مطمئن شد که بیس و زمینی که روی آن بتن‌ریزی صورت می‌گیرد، یخ زده و منجمد نباشد؛ و اگر این گونه بود، این یخ زدگی بایستی مرتفع گردد. دمای بتن برای رسیدن به بهترین درجه‌ی مقاومت و دوام، بایستی بر روی ۲۱ درجه‌ی سانتی گراد نگه داشته شود. هم چنین نبایستی از افزودنی‌های ضد یخ بتن یا فوق روان کننده های بتن زودگیر برای پایین آوردن نقطه‌ی انجماد آب در بتن استفاده کرد.
سوال: در هر مقطع زمانی از عمل‌آوری، بتن چند درصد از مقاومت اصلی‌اش را کسب می‌کند؟
پاسخ: ۱ روز-۱۶ درصد ۳ روز-۴۰ درصد ۷ روز-۶۵ درصد ۱۴ روز-۹۰ درصد ۲۸ روز-۹۹ درصد همانطور که مشاهده می‌کنید، بتن بیشتر مقاومت خود را در سنین اولیه به دست می‌آورد. بدین ترتیب که ۹۰ درصد مقاومتش در ۱۴ روز (دو هفته) کسب می‌شود. در ۲۸ روز بتن به ۹۹ درصدِ مقاومتش می‌رسد و در ادامه روند کسب مقاومت بتن بسیار کند تر دنبال می‌شود. به همین دلیل است که در آزمایش‌ها معمولاً نتایج ۲۸ روزه‌ی نمونه‌های بتنی مورد نظر و مهم هستند. بتن در ۲۸ روزگی مقاومتی تقریباً مساوی با مقاومت نهایی‌اش دارد.
سوال: چطور می توان تشخیص داد که بتن یخ زده است ؟
پاسخ: -عموما بتنی که یخ زده باشد ، در ظاهر آن ترک هایی قابل توجه دیده می شود که بخاطر ازدیاد حجم آب در اثر سرما و در نتیجه ترک در بتن ایجاد می شود و نیز موجب کاهش پایایی و کسب مقاومت بتن شده و عملا آن انتظاری که از بتن به عنوان ماده همگن و با مقاومت فشاری بالا (که اکنون بتن خرد شده) را داریم کمرنگ تر خواهد شد…. -مهمترین نشانه ظاهری یخ زدگی بتن در ابتدا پوسته پوسته شدن رویه آن و جمع شدن لایه های رویی با کمی فشار مثلا فشار با نوک کفش است. -ضمنا در نقاطی که بتن دارای قشر کمتر است نظیر روی بلوکه ای سقف نظیر یونولیت ها (پلی استایرن) براحتی عدم گیرایی و انعطاف پذیر بودن بتن را با کمی فشار احساس خواهید کرد. -البته اینها مربوط به سقف می باشد و در مورد اعضای دیگر نظیر ستون ممکن است که ترک های ریز ظاهری دیده شود اما قطعی نیست.در این مورد بهترین کار امتحان مقاومت آن با ضربه های کم است.در این مواقع براحتی میتوانید از لایه های رویی با ضرباتی به نسبت کم بخش هایی را جدا کرده و بکنید. -در دراز مدت هم تقریبا بتن بصورت پودری و مصالخ ماسه ای و فاسد در میاید.
سوال: چه اشکالاتی در سطوح بتنی ممکن است وجود داشته باشد؟
پاسخ: ۱- نامنظمی های اتفاقاتی و اختلاف تراز در بلوک های مجاور که ناشی از جابه جا شدن و یا در رفتن قالب است (پله شدگی) ۲- وجود سوراخ های برجا مانده از میل مهارهای نگهدارنده قالب ۳- وجود شیره بتن در سطح نما ۴- میلگردهای بیرون زده از سطح بتن برای نگهداری قالب ۵- کسری پوشش بتن بر روی میلگردها (میلگرد نما شدن به علت رعایت نکردن پوشش مناسب بتن) ۶- وجود قطعات زاید فلزی، چوبی، پلاستوفوم، سیم های فلزی و غیره در سطح نما ۷- سطوح کرموشده ۸- وجود ناهمواری در محل درزهای میان بلوک های کف و دیوار و یا بلوک های مجاور (نمای نامناسب اتصال کف به سقف) ۹- وجود ترک های ناشی از جمع شدگی در سطح بتن ۱۰- وجود حفره های ریز ناشی از حباب هوا در سطح بتن (حباب های هوای سطحی) ۱۱- اشکال در نصب نوار آب بند ۱۲- درز سرد
سوال: ویژگی آب مورد استفاده دربتن چیست؟
پاسخ: PH = بین ۵ تا ۸.۵ مقاومت ۷ و ۲۸ روزه نمونه با آب غیر آشامیدنی باید معادل حداقل ۹۰% مقاومت نظیر نمونه با آب مقطر باشد.
سوال: الیاف فولادی بتن چگونه عمل می کنند؟
پاسخ: الیاف فولادی بر حسب تعداد امواج انتهایی(فرورفتگی و برآمدگی) خود مقاومت کششی بالایی برای بتن تامین می کنند. هرچه موج بیشتر باشد مقاومت کششی بیشتر می شود.
سوال: مزایای قالب پلاستیکی بتنی چیست؟
پاسخ: • وزن پایین قالب • سرعت اجرائی فوق العاده • هزینه کم نگهداری • حمل و بازو بست آسان
سوال: ویژگی های بتن های سبک سازه ای چیست؟
پاسخ: • داراي مقاومت و وزن مخصوص کافی میباشند. • می توان از آنها در اعضاي سازهاي استفاده کرد. • این بتنها عموماً داراي جرم مخصوصی بین ۱۴۰۰تا ۱۹۰۰کیلوگرم بر مترمکعب هستند. • حداقل مقاومت فشاري تعریف شده براي آنها ۱۷نیوتن بر میلیمتر مربع (مگاپاسکال) می باشد. • در بعضی حالات امکان افزایش مقاومت تا ۶۰نیوتن بر میلیمتر مربع نیز وجود دارد. • در مناطق زلزله خیز، آیینامه ها حداقل مقاومت فشاري بتن سبک را به ۲۰نیوتن بر میلیمتر مربع محدود میکنند.
سوال: بتن ريزي در هواي باراني چگونه صورت گیرد؟
پاسخ: ساخت بتن با اسلامپ كمتر انجام شو د. سطح بتن تازه ريخته شده به وسيله ورقه هاي نايلوني يا ساير پوششهاي مناسب پوشانده شود. شيب بندي مختصري براي تخليه آب باران اجرا گردد.
سوال: مصرف بیش از حد ابر روان کنده ها چه تاثیری بر بتن دارد؟
پاسخ: ۱. رخداد پدیده آب انداختگی ۲. اثر سوء بر گیرش بتن و افت مقاومت( از آنجایی که مکانیزم عملکرد این مواد ایجاد بار هم نام به ذرات سیمان است، مصرف بیش از حد این ماده می تواند باعث به تاخیر افتادن گیرش به واسطه جلوگیری از تجمع محصولات به وجود آمده در فرایند هیدراتاسیون سیمان شود)
سوال: روش های ریختن بتن ستون چیست؟
پاسخ: دو روش برای ریختن بتن ستون وجود دارد: ۱.دوتکه ریختن ستون ( در ساختمان های مسکونی که معمولا ارتفاع ستون بیش از ۳ متر نیست)به صورتی که یا از قالب های نیمه استفاده بشود و نیمی از بتن ستون ریخته شده و ویبره گردد سپس ادامه قالب گذاشته شود و ادامه بتن را بریزند. یا در وسط قالب دریچه ای قراد داشته باشد که از آنجا بتن قسمت پایین را بریزند و سپس دریچه بسته شود// ۲. بتن ستون با پمپ ریخته شود که در این صورت باید لوله پمپ را تا ارتفاع حداقل یک متری کف ستون پایین برد و بتن ریخته شود و همزمان با بتن ریزی لوله بالا بیاید.
سوال: ارتفاع مجاز بتن ریزی چقدر است؟
پاسخ: طبق بند ۹-۷-۴-۱۰ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران، در بتن ریزی ستون ها و دیوارها حداکثر ارتفاع سقوط آزاد بتن ۱۲۰ سانتیمتر می باشد.
سوال: چه نکاتی در ویبره کردن بتن حائز اهمیت است؟
پاسخ: نباید ویبره را بیش از ۵ ثانیه در بتن فروبرد// برای ویبره یک سطح معمولا نیم متر به نیم متر سطح را ویبره کنید// هیچ گاه بتنی که مدت زمانی از ریختن آن گذشته را ویبره نکنید همیشه باید تا بتن تازه است آن را ویبره کرد.
سوال: مهم ترین نکته درحمل بتن چیست؟
پاسخ: آنچه در حمل بتن اهمیت دارد یکنواختی خود را از دست نداده و اسلامپ بتن تغییر نکند .
سوال: عمل آوری بتن به چه صورت می باشد؟
پاسخ: عمل آوردن فرآیندی است که طی آن از افت رطوبت بتن جلوگیری و دمای بتن در حدی رضایت بخش حفظ می شود. عمل آوردن بتن بر ویژگی های بتن سخت شده از قبیل میزان نفوذپذیری و مقاومت در برابر یخ زدن و آب شدن اثری به سزا دارد. عمل آوردن باید بلافاصله پس از تراکم بتن آغاز شود تا بتن در برابر عوامل زیان بار مورد محافظت قرار گیرد. عمل آوردن بتن از مراقبت و محافظت و گاهی پروراندن تشکیل می شود. مراقبت به مجموعه تدابیری اطلاق می شود که جهت تامین آب لازم برای بتن انجام می شود. مراقبت به دو روش آب رسانی و روش عایقی انجام می شود. محافظت به مجموعه تدابیری اطلاق می شود که جهت حفظ بتن تازه در مقابل عوامل بیرونی از جمله سرما، ضربه، لرزش، آب شستگی سطحی، بادهای گرم و ... انجام می شود تا بتن جوان آسیب نبیند. منظور از پروراندن بتن تسریع روند کسب مقاومت بتن است که به عواملی مانند دما، رطوبت و فشار وابسته است.
سوال: آیا می دانستید مقدار مصرف افزودنی‌های بتن در فصل گرم افزایش می‌یابد؟
پاسخ: دمای بالا باعث تبخیر آب بتن در حین اجرا و همچنین باعث تسریع در واکنش هیدارسیون می‌گردد. در نتیجه جهت جبران افت کارایی ایجاد شده در بتن نیاز به استفاده مقدار بیشتری از افزودنی می‌باشد.
سوال: كاربردهای بتن پیش آكنده چیست؟
پاسخ: ساخت و اجرای سازه‌ها و قطعات حاوی بتن سنگین مانند سپری‌ها پرتو‌های رادیواكتیو، دیوارهای حائل و سدهای وزنی// دیواره‌های بندری، موج شكن‌ها، قطعات سنگین برای تثبیت ساحل‌ها و شیروانی‌‌ها// بتن ریزی در زیر آب‌های ساكن و جاری با عمق كمتر از ۳۰ متر// بتن ریزی شمع‌ها و سپر‌ها به صورت در‌جا در مناطق خشك و آبدار// بتن ریزی حجیم و سدها و پایه‌های پل‌ها و شالوده‌های حجیم// بتن ریزی منابع آب و مخازن نگهدارنده مایعات// بتن‌های تعمیری با ضخامت بیش از ۱۰ سانتی متر// بتن ریزی در هوای سرد و گرم// بتن‌های با نمای خاص و آرشیتكتی//
سوال: حداقل مدت زمان اختلاط بتن چقدر است؟
پاسخ: تا ظرفیت ۰.۷۵ مترمکعب= یک دقیقه/ به ازای هر ۰.۷۵ مترمکعب اضافه ظرفیت، افزایش ۱۵ ثانیه به مقدار فوق/ آبا = ۱.۵ دقیقه
سوال: نکات اجرائی بتن ریزی در سطوح شیب دار شامل چه مواردی می باشد؟
پاسخ: ۱.بتن ریزی سطح شیبدار از پایین به بالا انجام می گیرد تا وزن بتن بالا سبب تراکم و جااندازی بتن زیرین خود شود . ۲.در بتن ریزی سطح شیبدار ( پله ها ) از بتن با اسلامپ ( میزان روانی بتن ) کم استفاده می شود . ۳.ماله‌كشي، تسطيح و تنظيم سطح بتن از قسمت تحتاني شيب به سمت بالا انجام شود.